Hogyan védekezzünk a cseresznyelégy és a talajlakó kártevők ellen? - arkadiaradio.hu

Cseresznye fereg

Győrben egy hét alatt húszszorosára nőtt a sárgalapon csapdázott cseresznyelegyek száma, valószínűleg az ország többi részén is nőni fog a számuk.

cseresznye fereg

Aki úgy véli, hogy a fájáról túl sok kukacos pontosabban nyüves cseresznyét, meggyet szüretel és permetezéssel is védekezne a kártevő ellen, annak a kertbarátnak javaslom, hogy ő is helyezzen ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona felső szintjén és a déli oldalon működnek megfelelően.

Sajnos létrázni kell de csigával, teleszkópos rúddal is megoldhatják a rendszeres leakasztását.

A cseresznyelégy elleni helyes védekezés

Az alsóbb ágra függesztve csak egy-két héttel későbben jelzik az első egyedeket. Ahol megtalálták a sárgalapon az első legyeket ott számolni kell a napokat. A kontakt rovarölőkkel ismételni cseresznye fereg, folyamatosan rajzik cseresznye fereg légy. A kertészek cseresznye fereg alapján, a fák négy oldalára, méterenként kiakasztott sárgalapok színburka is jól működik. Nem engedi be a legyeket a lombkoronába.

Kertészet/Kártevők/Cseresznyelégy

Cseresznyelégy a sárgalapon — fotó: Zsigó György Rigók túrják a tavaly ősszel komposzttal feltöltött magaságyás talaját, csőrükben kövér pajorokkal repülnek tovább. Az elvetett, palántázott zöldségek egészségesek. Valószínűleg cseresznye fereg egy kártevő cserebogár lárváira találtak rá a madarak, hanem pl. A komposztban még hasznot is hajt, túr, kever segíti a beérési folyamatokat.

Fontos tudnivalók a cseresznye és meggy fáiról

Itt és most tehát nem kell ellene védekezni. Kirepülése után a fémesen csillanó gyönyörű bogár gyümölcsfák, dísznövények bibéit rághatja, ekkor már a kártételével is számolni lehet. Más a helyzet az évek óta rendszeresen zöldségekkel bevetett parcelláknál. Ezekben felszaporodhatnak a drótférgek, a legyek és a cserebogarak lárvái. Ha nem tudnak ágyást váltani avagy nem lehet egy nyáron át parlagon és gyommentesen tartani javaslom mustárral is bevetni vagy abban legalább egy-két évig más növényt termeszteni, akkor kénytelenek a talajfertőtlenítő szerekhez nyúlni.

Navigációs menü

Leszűkült a kémiai hatóanyagokat tartalmazó talajfertőtlenítők szerek száma. Pajor — fotó: Zsigó György Szerencsére megjelentek a biológiai készítmények, ilyen pl. Ez utóbbi egy olyan gombatörzset tartalmaz, mely gátolja a talajban élő fonálférgek, drótférgek, tripszlárvák és cserebogárpajorok szaporodását.

bélféreg felnott korban gyógyitani a protozoakat

Az ismertető szerint gyorsan hat. Az Artis kis kiszerelésben is kapható, a cég honlapjáról összeollóztam cseresznye fereg tudnivalókat. A kemikáliamentes környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel.

elpusztítani a parazitákat a testben hogyan lehet kezelni a parazitakat a testben

A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Általában a felhasználhatósági idejük is rövidebb. Próbálkozhatnak a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek pedig kicsalogatják a lárvákat.

Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is.

cseresznye fereg féregkezelés egy tablettával

A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező drótférgekkel, pajorokkal együtt. De nagyobb fertőzésnél inkább a fenti készítmények közül válasszanak.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi,  kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető  ide kattintva.

  1. Cseresznyelégy Ragoletis cerasi, Syn:- A cseresznyelégy áttelelnek a talajban, és a nőstények akár tojást is leraknak, egy tojás egy cseresznye.
  2. A cseresznye és a meggy két fontos, nyár elején érő gyümölcsünk, amelynek a családok ellátásában és a piacon is nagy jelentősége van.
  3. A cseresznyelégy elleni helyes védekezés