Növényvédelem | Digitális Tankönyvtár

Drotfereg kartetele

Termesztési problémák

Kukorica esetében a drótférgek berágnak a felpuhult vetőmagba, majd később a csíranövény gyökérnyaki részét átrágva károsítanak. A növények levelei a csúcstól visszafelé sárgulnak, majd barnán elhalnak. A talajból kivett növényen kárképek láthatók, a drótféreg Ascaridosis Helix esetben megtalálható a gyökérnyaki részben.

drotfereg kartetele széklet egy tojásféregben egy gyermek számára

A pajortípusú lárvák a gyökérzónában helyezkednek el és a gyökereket fogyasztják, amelynek következménye szintén a fiatal növények elhalása lesz.

A kártevők a kukorica cm-es fejlettségi állapotáig veszélyesek.

⏩ Prévisions des ventes et saisonnalité - Calculs statistiques Moyennes mobiles

A tág sor- és tőtávolságú növényeknél különös gondot kell fordítani a talajvizsgálatokra. A térfogati kvadrátmódszerrel elvégzett vizsgálatok megbízhatóságát növeli, ha a mintavételi helyeket a sakktábla négyzeteinek megfelelően jelöljük ki.

drotfereg kartetele hatékony és biztonságos gyógymód a férgek ellen

A felvételezések eredményeként így tudjuk lehatárolni azokat a részterületeket, ahol az egyedszám eléri, vagy meghaladja a veszélyességi küszöbértéket. A lárvák elhelyezkedése lokális, tehát nem lehet az egész területre egységesen előforduló egyedszámot megállapítani.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

Védekezés: Talajfertőtlenítést azokon a részterületeken végezzünk felületi vagy precíziósan irányított sorkezelés formájában, ahol a drótférgek m2-enkénti egyedszáma 2, a pajoroké pedig drotfereg kartetele. A talajfertőtlenítés elvégezhető klórpirifosz-hatóanyagú készítményekkel, betartva az alkalmazásra vonatkozó kötelezettségeket.

bélparaziták gyermekek kezelésében

Kisebb kártevőegyedszám mellett célravezető lehet a csávázott vetőmag használata. Kukoricabarkó Tanymecus dilaticollis Az imágók a szögcsíra állapotban lévő növényt karéjosan rágják, amely elpusztulhat.

Az ellenük irányuló védekezésnek mindenekelőtt megelőző jellegűnek kell lennie, amely magába foglalja az elővetemény káros hatásainak, illetve a megelőző évek tapasztalatainak számbavételét. Emellett egy a gazdasági kárküszöböt meghaladó kártevő jelenlét az integrált növényvédelem szellemében elvégzett kémiai védekezéseket is indokolttá teheti. Ezen írás keretein belül mindenekelőtt a talajban fejlődő polifág fajokra, pontosabban azok lárváira, azok által kiváltott kártételekre kívánom felhívni a figyelmet.

A leveles kukorica levelein a levélszéltől a fő érig karéjoznak. Ha a levél mindkét oldalán karéjozás drotfereg kartetele, akkor a fő ér eltörhet, és így a levél megsemmisül. A kukac típusú lárvák a talajban élnek és ott a növények gyökerével táplálkoznak. Védekezés: A kukoricabarkó imágóinak viselkedésére jellemző a holttá tettetés, ezért az előre jelzésük nehézségekbe ütközik.

Védekezés - típus: content - layout: blog

Kártételük mérsékelhető a talajfertőtlenítésre használható klórpirifosszal. Állománypermetezésre a klórpirifosz- és zeta-cipermetrin-hatóanyagú készítmények javasoltak a kötöttségek figyelembevételével. Fritlégy Oscinella frit A fiatal, leveles kukoricán károsít. Garathorgával drotfereg kartetele fel a leveleket és így táplálkozik a növény szöveteivel.

Gazdasági veszélyt jelentő talajlakó kártevők

A növény rendellenesen fejlődik, a levelek szakadozottak. A kártétel többnyire foltszerűen jelentkezik, hűvös csapadékos időben. Védekezés: Drotfereg kartetele optimális időben vetett, jó tápanyag-ellátottságú kukoricát kevésbé károsítja. A csávázott vetőmag preventív drotfereg kartetele nyújt Vetési bagolylepke Agrotis segetum Gradáció alkalmával az első nemzedék hernyói érzékenyen károsítják a leveles kukoricát.

A hernyók második lárvastádium után fénykerülők, ezért nappal a talaj felső 2 cm-es poros rétegében tartózkodnak.

 • Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban
 • Hogyan történik az ultragyors opiát méregtelenítés
 • Hűvösebb volt ugyan, de a hónap végére visszatért a hőmérséklet is a normális kerékvágásba.

Alkonyati órákban jönnek a talajfelszínre, és akkor rágnak be a kukoricaszárba. A sérülés következtében a kukoricalevelek zölden elszáradnak. A növény szél hatására kitörhet.

Ismertetők

A júniusi kártételt augusztusban a második nemzedék hernyói követhetik akkor, amikor a kukorica már csövesedett. A berágás ekkor is a gyökérnyaki részbe történik. Erős szélnyomás hatására a tövek kitörnek, ami az egyedszámtól függő kártétellel arányos termésveszteséget eredményez. Védekezés: A lepkerajzás fénycsapdával vagy szexferomon csapdával ellenőrizhető. Az imágórajzás nagyságától függően ellenőrizni kell az árokpartok gyomnövényzetét, az oda rakott tojások számát és a lárvakelést.

A fiatal lárvák ellen hatásosak lehetnek a klórpirifosz alfametrin, zeta-cipermetrin, lamda-cihalotrin hatóanyag tartalmú készítmények.

Növényvédelem

Levéltetvek Zöld drotfereg kartetele — Rhopalosiphum maidis; Zselnicemeggy-levéltetű —Rh. Szaporodásuk májusban és júniusban jellemző, kolóniák kialakulásában érzékelhető. Ezt követően a kukoricaállományok ökológiai okok miatt magas hőmérséklet, alacsony relatív páratartalom, csapadékhiány elnéptelenednek. Ismételt betelepedésükre szeptembertől számíthatunk. Ilyenkor az egyedszám sokszor meghaladja a tavaszit.

drotfereg kartetele

A levéltetvek szúró-szívó szájszervükkel folyékony táplálékot fogyasztanak. A növényekbe juttatott enzimatikus nyálváladék toxikus hatásának következményeként a levelek sárgulnak, esetleg elhalnak akkor, ha a kolónia mérete nagy felületet foglal el.

Kwizda Agro

A levéltetvek táplálkozása kiterjed még a címerre és a csuhélevelekre. A közvetlen kártétel mellett jelentős a vírusterjesztő tevékenység és a mézharmattermelés, amelyen korompenész telepedhet meg.

drotfereg kartetele hány nap mennek a férgek

Védekezés: Gondoskodjunk a minőségi talajmunkákról és a harmonikus tápanyag-utánpótlásról, végezzük el a fő tápnövények zselnicemeggy gyérítését a kukoricatermő területek közelében. Kémiai védekezést szükség esetén akkor alkalmazzunk, ha a vetőmag-szaporító területek növényein kezdetét vette a kolóniák kialakulása, hogy ezzel a vírusterjesztést mérsékeljük.

Kukorica-gyökértetű Tetraneura ulmi A lárva és drotfereg kartetele kifejlett alak főként a nyári hónapokba n a kukorica gyökerén szívogat.

Csávázás nélkül is van védelem!

A növény gyengén fejlődik és sárgul, lankad vörösödik. A kukorica késve hoz címert és gyengén termékenyül.

Ez azt jelenti, hogy az drotfereg kartetele technológiák során alkalmazott csávázott vetőmaggal átmenetileg áthidaltunk a termőterületen egy növényvédelmi problémát, de nem szüntettük meg. A talajlakó a következő év, következő kultúrájában ugyanúgy megjelenik és ugyanúgy kárt okozhat, ha nem gondoskodunk a megfelelő védekezésről. Ezen kártevő csoport adott évjáratban esedékes kártételi küszöbértékét erőteljesen meghatározza az, hogy a talajzónákban történő mozgásukat elsősorban az adott évjárat hőmérséklet- és csapadékviszonyai befolyásolják.

A fertőzött tövek tövét gyepi hangyák lepik el. Száraz évjáratok kártevője. Elsősorban az agrotechnikailag hibás, gyenge vetéseket támadja meg.

 1. Kattintson bármely képre Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon.
 2. Gyomorfájás a férgek tablettáinak beadása után
 3. Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Kwizda Agro
 4. Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon.
 5. Двое исследователей - а теперь они вполне заслуживали этого звания - улеглись в надвигавшемся мраке, глядя на реку и размышляя об увиденном.
 6. Так же было и с защитой Земли от Пришельцев, которых отбросили после решающей битвы у Шалмирейна.
 7. Veszélyes kártevők: a talajlakók
 8. Я прошу разрешения у Совета и у Компьютера.

Tápnövénycsere jellemzi.