Édesanyám szűnhetetlen rádió-mániája segített padlófűtést csináltatni

Anyukám rendkívül alapos, rendszerető és rendszerezett ember. Az én gyerekkoromban nem voltak elcsúszott vacsorák, vagy ebédek, mindennek megvolt a helye a napirendben, és irgum-burgum volt, ha valaki ehhez nem ragaszkodott. A tesóm erre úgy reagált, hogy ritka szétszórt felnőtt lett, engem ezek a korlátok sosem zavartak, csak egyetlen egy dolog: mindig szólt a rádió. Főzés közben, evés közben, szülinapi köszöntéskor, anyám egyszerűen nem tudott szabadulni tőle.

Mikor a minap meglátogattam, akkor is az Árkádia Rádió szólt, ez most a legújabb kedvence. Már éppen a rádióhoz léptem, hogy legalább lehalkítsam, és halljam, amit mesél, amikor megütötte a fülem egy padlófűtés-reklám. Meg nem tudnám mondani, mi volt a lényeg, csak egy szót kaptam el: elektromos fűtőszőnyeg, és már rohantam is egy cetliért, hogy felfirkantsam a honlap címét, ami a hirdetés végén elhangzott.

Nem bírtam megállni, azonnal felnyitottam a laptopom, és rákerestem a neten. Anyukám érdeklődve figyelt mellettem. Régóta gondolkodunk a párommal padlófűtésen, egyrészt, mert én rettentő fázós vagyok, és rettentő béna is, Peti már azon gondolkodott, hogy a padlóhoz szögezi a szőnyegeinket, mert vagy megbotlom bennük, vagy elcsúszom, de képtelen vagyok normálisan közlekedni a lakásban, a hideg padlónak viszont a látványát se bírom télen elviselni.

A honlapot megnyitva azonnal rengeteg infó zúdult rám. AZ első az volt, hogy 15 év garanciával dolgoznak, és ez szinte rögtön meggyőzött. A honlapon rögtön felül külön lehetett árajánlatot kérni épülő házakra, utólagos telepítésre és ipari területek elektromos fűtésére – rögtön rákattintottam az árajánlatkérésre a középső opciónál.

A rövid leírás dióhéjban összefoglalta a rendszer előnyeit: az elektromos fűtőszőnyegek költség- és energiahatékonyságát, a rendszer megbízhatóságát, és rögtön választ adott az első kérdésemre is, hogy egyáltalán lehet-e elsődleges fűtési rendszerként alkalmazni az elektromosat, mert azt írta, hogy használjuk bátran, ne csak kiegészítő fűtésként.

Ezek után már tényleg egyre izgatottabban kattintottam rá az árajánlat kérésére. Itt egy pofonegyszerű adatlapot kellett kitöltenem: meg kellett adnom, hogy épülő, vagy már meglévő ingatlanról van-e szó, hogy mekkora ennek a mérete, és hány helyiségből áll. A következő rubrikában meg kellett neveznem a helyiségeket, nappali, háló, konyha, előszoba, stb., és itt lehetőségem volt jelezni azt is, hogy ha valamelyik helyiségbe nem szeretnék fűtést. Ők példának az előszobát írták, de az nálunk éppen elég nagy, ellenben a wc miniatűr helyiségébe biztosan nem kell fűtés. Következő lépésként a termosztátok számát kellett megadnom, utána pedig már csak a személyes adatok kellettek: név, elérhetőség, település. A végén írhattam akár külön üzenetet is a cégnek, de hirtelen nem volt kérdésem, így simán elküldtem az űrlapot.

Ezek után még végiggörgettem a főoldalt, hogy nagyjából képben legyek a dolgokkal. Olyasmi szalagcímek fogadtak, hogy mennyibe kerül a rendszer, ezt átugrottam, hiszen kértem már ajánlatot, hogy mit kell tudni a rendszerről, de erről már Peti annyit beszélt, hogy zúgott a fejem, és úgy véltem, elég, ha ő ért hozzá.

Na, a szerelést viszont tudni akartam, hiszen a mi lakásunk teljesen kész, mire számítsunk így? Petivel el kell majd döntenünk, hogy a meglévő járólapra telepítettjük az új rendszert, és fölé egy másik kerül majd, vagy pedig fölszedjük, és alá kerül az elektromos fűtőszőnyeg. A cég mindkét verziót megfelelőnek tartja, csupán arra hívják fel a figyelmünket, hogy őket a telepítésre kész helyzettel kell várni, és a bár a burkolással ők nem foglalkoznak, szívesen kooperálnak az általunk választott szakemberrel, hogy minden simán menjen.

„Anya, végre gyümölcsözött az idegesítő szokásod! – ugrottam a nyakába. – Megvan a tuti kivitelező!”