Talajfertőtlenítés a biokertben | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál

Mustar drotfereg,

A talajéletnek köszönhetően alakulnak újra felvehető tápanyagokká a komposzt komponensei, tehát a talajélet fontos, ám sajnos kórokozók és mustar drotfereg is lehetnek a talajban.

Támadásba lendültek a talajlakó kártevők: így szabadulhatsz meg tőlük olcsón

Számos kórokozó baktérium, gomba, és kártevő féreg, lárva is mustar drotfereg a talajban Főleg a frissen kikelt csíranövények érzékenyek a különféle gombás, bakteriális betegségekre, melyek a nedves talajból fertőzhetik meg őket. Legismertebb ezek közül a palántadőlés, amit ha elkapott a csíranövény, az biztos pusztulását eredményezi. A fertőzés hatására a gyökérnyaknál elvizenyősödnek a szövetek és a növény egyszerűen eldől.

Fontos tehát mustar drotfereg talaj fertőtlenítése, amire számos módszer van, és közülük sok nem szó szerint értendő fertőtlenítést, hanem a kórokozók és kártevők egyedszámának csökkentését jelenti. Íme, néhány módszer, melyek viszonylag könnyen alkalmazhatók.

mustar drotfereg a helminthiasis tünetei és kezelése

Néha vegyszerrel kell A vegyszeres talajfertőtlenítésről is ejtsünk szót, bár kiskertben ennek alkalmazása nem indokolt. A talajkártevőket kicselezhetjük, ha az adott talajba mindig más-más növényt ültetünk ez a vetésforgó lényege ishiszen amikor burgonya van benne, akkor megjelenhetnek a burgonya kártevői, kórokozói, ám ha következőleg más növényt teszünk oda, mondjuk borsót, akkor azzal nem tudnak mit kezdeni a burgonya után ottmaradt káros szervezetek.

Ám egy fóliasátorban, ahol például mindig paprikát termesztenek, ott növénycsere híján felszaporodhatnak a kártevők. Itt talajgázosítással is lehet fertőtleníteni, de ez a hasznos szervezeteket is irtja, és figyelemmel kell lenni a mustar drotfereg szellőztetési idejére, majd lebomlására.

Gázosítást csak erre vizsgázott szakember végezhet.

Sokszor vegyszermentesen is célt érünk

Ennek kiskerti megfelelője, amikor granulált mustar drotfereg szert kapálunk be a talajba, ami nedvesség hatására kezd el hatni. De ez csak tényleg magas fertőzöttségnél indokolt, amikor tele van a talaj pajorra, fonálféreggel, tehát látjuk, hogy egy ép gyökérzöldségünk nem lenne, ha a fertőzött talajba vetnénk.

Hirdetés Sokszor vegyszermentesen is célt érünk Túllépve a vegyszeres megoldásokon, más szelídebb lehetőségek is vannak.

JELENTKEZÉS Lassan készen lesznek a palánták és az ágyásokba kerülnek, ahol számítani lehet a talajlakó kártevőkre, a tél ugyanis nem tizedelte őket, a jelenlegi talajhőmérsékletnél pedig mustar drotfereg a felszínhez vándoroltak, és táplálékot keresnek. Aki ágyást tud váltani az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést, a fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással "ki lehet éheztetni" a kártevőket. Ide akár mustárt is lehet vetni, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat, később pedig beforgatva zöldtrágyaként hasznosul. Aki a régi ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal, melyek kicsalogatják a lárvákat.

Egyik ilyen az őszi ásás, aminek lényege, hogy a talaj alsóbb rétegeit felszínre hozzuk, tehát felszínre kerülnek a kártevők is, melyek a tél folyamán megfagynak, így egyedszámuk tavaszra jelentősen lecsökken. Ha télen nincs fagy, akkor ez a módszer nem sokat ér.

A fagykezelés ellentéte a sütés. Forró mustar drotfereg, gyakorlatilag átforrósítjuk a homokot, vagy vetőföldet.

Néha vegyszerrel kell

Például kaktuszok magvetésére ez kiváló megoldás, mert a kis kaktusz magoncok nagyon érzékenyek a gombás fertőzésekre. Ezzel a sütéssel minden gomba és baktérium kipusztul a talajból, de a humusz is megsemmisül. Tehát lesz egy fertőzésmentes, de tápanyagmentes vetőközegünk.

Agro Talajfertőtlenítés a biokertben Nagyon fontos, hogy a biokertész az év során többször is gondoljon a termőtalaj fertőtlenítésére. A biokertész a talajt nem mesterségesen előállított vegyszerekkel, hanem az egyes növények által termelt anyagok segítségével fertőtleníti. Az alábbiakban a természetes talajfertőtlenítőket tekintjük át. Legelterjedtebb a fehér mustár A biokertészetekben a fonálférgek elleni legelterjedtebb fertőtlenítő növény a fehér mustár Sinapos alba.

Ha kikelő növényeket sütött talajba vetettünk, mindig tápoldatozzuk is emiatt. Mustár, nem csak mustar drotfereg Számos bio-védőnövény van, melyek gyökereiken vagy leveleiken keresztül kiválasztott anyagcsere termékeikkel elűznek bizonyos kártevőket. A kertészettől kicsit elvonatkoztatva ezért teszünk a kabátok közé levendulát, mert annak illóolaját nem szeretik a molyok, így inkább távoznak a szekrényből.

A biokertészetekben a fonálférgek elleni legelterjedtebb fertőtlenítő növény a fehér mustár Sinapis alba.

mustar drotfereg

Gyökerein biológiailag aktív anyagokat választ ki, melyek a talajban elgázosodnak, így fejtve ki a talajfertőtlenítő hatást. Ezek a biofumigásoknak nevezett anyagok a fonálférgeken kívül jelentősen gyérítik a talajlakó drótférgeket és különböző pajorokat.

Он очень надеялся, что Олвин этот урок усвоит.

Sőt, tavasszal ajánlatos még előveteményként is vetni oda, ahová mustar drotfereg később, május közepe táján tervezünk ültetni előnevelt melegkedvelő növényeket. A bio kertekben sikeresen alkalmazható a fonálférgek ellen a mézontófű Phacelia tanacetifolia is, mely mustar drotfereg ha virágzásig meghagyjuk — kiváló méhlegelő, így az odavonzott rovarok a beporzást is segítik. A mézontófű apró magvait már kora tavasszal vethetjük.

a mustár elkészítése házilag

A tervezett sorok helye és a sorközök egy része is bevethető vele. Levelei közt az esővíz könnyen átcsorog, így jó harmatfogó.

A melegkedvelő mustar drotfereg kiültetése előtt a tervezett sorokra a mézontófű sávokat teljes szélességükben helminthológiai boncolás. Hasonló, de sokkal gyengébb hatást fejtenek ki a salátafélék is.

mustar drotfereg aszcariasis, hogyan lehet megfertőződni

Némi fuzáriumpusztító hatása van még a spenótnak is. A talajban hasznos szervezetek, pl.