Abydos Gate - Csillagkapu :: Fizika :: Féregjáratok

Férgek szinguláris

férgek szinguláris belféreg angolul

Hihetetlen Magazin Lehetséges előre utazni az időben? Az időutazás valósággá válhat, ha sikerül dimenziókat átszelő átjárókat létrehoznunk a térben.

Ezek a járatok egyelőre elméleti előrejelzésként léteznek, de száz éve még a fekete lyukakkal is így álltunk. Mik azok a féregjáratok? Egyáltalán, mik is pontosan, és miért ilyen fontoska az időutazás szempontjából? Aféregjárat vagy féreglyuk vékony, csőszerű képződmény, ami az Univerzum vagy más univerzumok két távoli, görbületmentes területét köti össze. A féreglyukról szóló elmélet a Világegyetem kialakulásának férgek szinguláris született, közvetlen következménye annak a feltevésnek, hogy a tér pontjai kaotikusan összekötött állapotban vannak vagy lehetnek.

Vagyis az időutazás szempontjából egy lehetséges férgek szinguláris.

Kapu nyílhat egy másik univerzumba?

Jelenlegi tudásunk szerint elméleti előrejelzésként léteznek. A féregjáratok az Einstein-egyenl et megoldásai, így nem kizárható a létezésük. Azt viszont nem tudjuk, hogy a gyakorlatban is léteznek-e. Már az sem egyértelmű, hogy hogyan tudnánk kimutatni egy féregjáratot. Nem ismerjük továbbá a mechanizmust, amely létrehozná ezeket a jelenségeket.

Megannyi rejtélyes és izgalmas fizikai fogalom, mely ezúttal egy film kapcsán került elő. Ritka, hogy egy sci-fi alkotás saját asztrofizikus-konzultáns segítségével készül — nos, Christopher Nolan filmje, a Csillagok között Interstellar joggal büszkélkedhet ezzel.

Einstein egyenlet Az Einstein-egyenl et a tér geometriája és a teret kitöltő anyag között teremt kapcsolatot. Tehát azt magyarázza, hogy az anyag hogyan hat vissza a térre, amelyben van. A fekete lyukak és a féregjáratok úgy teljesítik az Einstein-egyenl et kritériumait, hogy a tér üres, nincs benne anyag. Sőt az egyenlet alapján az is elképzelhető, hogy létezik bennük olyan térpont, ahol végtelenné válik férgek szinguláris téridő görbülete, tehát végtelen nagy lesz a gravitáció ezt a pontot szingularitásna k nevezzük — mindezt anyag nélkül.

Ha van bennük szingularitás, férgek szinguláris lyukról beszélünk, ha nincs, viszont két kijárata van a tér két különböző pontján, féregjárattal van dolgunk, melyet felhasználhatun k egy lehetséges időutazáshoz.

Azonban a féregjárat instabil megoldása az egyenletnek. Ez azt jelenti, hogy bármilyen nemű zavarás hatására rögtön megszűnik, mondhatni összeomlik, és nem lehet újra megnyitni.

 • Diphyllobothriasis széles szalagkezelés
 • Magyar Narancs - Tudomány - Jelentés a nyúl üregéből
 • Galandfereg gyakori kerdesek
 • Az univerzum nagy titka: fehér lyukak, ahol visszafelé megy az idő

Éppen ezért ironikus módon már attól összeomolhatna, hogy megpróbálnánk átjuttatni valamit — vagy mi magunk átmenni — rajta. Spekulatív megoldások azonban vannak arra, hogy mégis lehessen őket utazásra használni.

Az egyik ilyen megoldásKip Thorne elméleti mi származik a féregtablettákból, a Csillagok között című, nemrég a mozikba került férgek szinguláris szellemi atyjától származik. Ehhez tudni kell, hogy az univerzumot kitölti a sötét energiának nevezett valami.

gyermekek helminthiasis, mint kezelésére

férgek szinguláris Férgek szinguláris egyelőre nem tudjuk kísérleti eszközökkel megfogni, de hatalmas testek például galaxisok közötti taszító kölcsönhatáskén helmint tabletta a megelőzés érdekében érzékeljük, hiszen az univerzum nem egyszerűen tágul, hanem gyorsulva tágul.

Thorne szerint, ha valóban létezik e sötét energia, és hasznosíthatóan tudnánk kezelni, bejuttathatnánk a féregjáratba, és az általa kifejtett taszítás nyitva tartaná azt. Beigazolódni látszik Korábban a fekete lyukak létezése is pusztán matematikailag volt bizonyított, melyet az egyenletekből következtettek, vagy ha úgy tetszik számoltak ki.

Nem volt semmiféle fizikai bizonyíték, vagy megfigyelésre alapozott konkrétum.

férgek szinguláris

Azonban aztán később a valóságban is megtalálták őket. Tudjuk, hogy a mi galaxisunk közepén is van fekete lyuk, sőt ma már a létrejöttük mechanizmusát is értjük. A fekete lyukak közepén lévő szingularitásbó l lehetetlenség kijutni — a fény sem juthat ki —, hiszen ehhez a fénysebességnél gyorsabban kellene utazni.

 • Abydos Gate - Csillagkapu :: Fizika :: Féregjáratok
 • Yggdrasil – Wikipédia
 • Einstein-Rosen-híd A fekete lyukak még egy érdekességet rejtegetnek: Már ben bebizonyította Albert Einstein és Nathan Rosen, hogy a relativitás-elmélet a téridőben "hidakat" Einstein-Rosen-híd engedélyez, melyeket ma féregjáratoknak nevezünk.
 • Az Yggdrasil folyamatos támadásoknak van kitéve: gyökereit a Nidhogg sárkány és más férgek rágják.
 • Giardia outbreak uk
 • Férgek megelőző kezelése emberben
 • Элвин не смог угадать ее возраст: ее длинные золотые волосы были тронуты серым оттенком, что, как он решил, являлось признаком старости.

A szingularitás pereme azeseményhorizo nt. A féreg járat Ha síkban ábrázoljuk a teret, akkor nem csinálunk mást, mint annak egy vetületét képezzük le, a dimenziói számát eggyel csökkentve. Ebből a sík térből harmadik dimenzióként nyúlik ki a féregjárat. Ugyanezt kell elképzelnünk eggyel magasabb dimenzióban. A háromdimenziós térben a féregjáratok bejárata nem körként, hanem gömbként jelenne meg ahogy az a filmben is látszik.

Jelentés a nyúl üregéből

Ezekhez jön még egy dimenzió, ami összeköttetést teremt a tér két pontja között, és a közöttük lévő távolságot lerövidíti. Ezt a kiterjedést persze háromdimenziós, képszerűen elképzelhető világhoz szokott elménk férgek szinguláris képes értelmezni.

férgek gyermekkezelő kenőcsben

Talán kívülről nem is látszana belőle semmi, csak a gömbszerű bejárat, és a féregjárat belsejében tárulna föl maga az összeköttetés. Lehetséges az időutazás, legalábbis az időben előre Furcsán hangozhat, de az időben előre utazni fizikai értelemben nem nagy kunszt, erre megvannak és ismertek a mechanizmusok.

Az univerzum nagy titka: fehér lyukak, ahol visszafelé megy az idő Szomor Anikó A fehér lyukak a szupersűrű férgek szinguláris anyagból álló fekete lyukak ellentettjei. Amíg a fekete lyukak mindent elnyelnek, addig viszont a fehér lyukak mindent eltaszítanak, ami miatt a fehér lyukak eseményhorizontjába semmi sem tud belépni. Kapu nyílhat egy másik univerzumba? Karl Schwarzschild német fizikusForrás: Wikimedia Commons Egy test Schwarzschild-sugara az ugyanannyi teljes energiájú, gömbszimmetrikus fekete lyuk eseményhorizontjának a sugara.

Az egyik módszer az, ha beülünk egy űrhajóba, majd felgyorsítjuk azt a fényéhez férgek szinguláris közeli sebességre. Ilyenkor ugyanis számunkra lassabban múlik az idő, mint a környezet számára, és miközben a külső világban évek, évszázadok telnek el, a mi szempontunkból esetleg csak percek a sebességtől függően. A másik módszer az, ha az űrhajónkkal leparkolunk egy hatalmas gravitációs erővel rendelkező fekete férgek szinguláris közelében.

 1. Helmint paraziták harcolnak velük

Ilyenkor ugyanaz történik, mint a majdnem fénysebességű űrhajón: a külső világban gyorsabban telik az idő. Az időben visszafelé történő utazás viszont sokkal problémásabb.

férgek szinguláris

Erre még spekuláció sem sok van, de az egyik ilyen ugyancsak Kip Thorne-tól származik, és így meg is jelenik a Csillagok közöttben. Ehhez a féregjáratokra lenne szükség, méghozzá úgy, hogy mi hozzuk őket létre mesterségesen.

Az univerzum nagy titka: fehér lyukak, ahol visszafelé megy az idő

Nyitnunk kellene egy féregjáratot itt a Földön, a másik végét pedig ráerősítenénk az űrhajónkra, amellyel utazni akarnánk az időben vagy a gyorsításos, férgek szinguláris a fekete lyukas módszerrel. Ekkor a külső világ ideje gyorsabban telik, mint a mi időnk, viszont a féregjáraton keresztül azt látnánk, hogy a másik oldal ideje szinkronban maradt a mi időnkkel.

A féregjáraton keresztül vissza is juthatnánk a külső világ számára a múltba. Viszont látható, hogy ez a módszer csak a kiindulási pontig enged visszautazni, korábbra nem.

férgek szinguláris